Statsvetare: Löfven tvingas att tala ut om it-skandalen

1:40 min

Stefan Löfven bröt tystnaden om outsourcingen av it-driften på Transportstyrelsen under söndagkvällen och kallar det som hänt ett haveri.

Professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Jonas Hinnfors, menar att det har kommit till en punkt när Löfvén inte längre kan tiga.

– Stefan Löfven kan inte längre kan vara tyst. Till slut kommer en punkt när statsministern har en anledning att ge sin bild av vad som har skett och ta ledningen för hur den fortsatta bilden av det här skall hanteras  säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror också att Stefan Löfven valt att hålla frågan på "armlängds avstånd" för att låta de ansvariga ministrarna besvara frågorna men att kritiken mot honom och ministrarna gör att han nu är tvungen att uttala sig.

Att inte säga något i nuläget är mer skadligt för regeringen och skulle vara kontraproduktivt enligt Jonas Hinnfors.

Både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson har fått hård kritik i sitt agerande i turerna kring Transportstyrelsen.

Anders Ygeman för att han redan i januari 2016 kände till att Säpo utredde ärendet, utan att agera och Anna Johansson som ytterst ansvarig för Transportstyrelsen.

Infrastrukturministern kom med ett uttalande under söndagen om att
hennes statssekreterare informerades vid tre tillfällen under förra våren om turerna på Transportstyrelsen men att den informationen inte nådde henne.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det inte skedde, säger Anna Johansson till TT.

Trotts den hårda kritiken mot ministrarna så tror inte statsvetaren Jonas Hinnfors att någon av de ansvariga ministrarna kommer få sparken vid dagens presskonferens.

– Än så länge tycks frågan inte vara där, utan det är snarare att försöka redogöra för ett sakläge. Vad det är som egentligen har skett och dessutom vad det är för organisationsstrukturer på de här myndigheterna i relation till regeringen säger Jonas Hinnfors.

Vid dagens pressträff kommer Stefan Löfven att ha med sig generaldirektörerna för både Transportstyrelsen och Säpo.
Dessutom kommer Överbefälhavaren att vara med på pressträffen.

– Det tyder på att man vill ge en så klar bild som möjligt av vad som har hänt och att man ska kunna ge sin bild av vad myndigheterna har gjort eller vad dom borde ha gjort säger Jonas Hinnfors professor i Statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.