Många döda i självmordsdåd i Kabul

1:56 min

Minst 24 människor har dödats när en bilbomb detonerade i västra Kabul i Afghanistan. I en tweet säger Talibanernas talesperson att de ligger bakom attacken.

– Det var en hemsk syn efter attacken, många låg på marken. Jag lyckades ta mig till en ambulans och vet inte vad som hände sedan, säger Noor Ullah till nyhetsbyrån Reuters. Han är en av många skadade efter morgonens självmordsattack.

Attacken utfördes i västra Kabul. Officiellt uppger inrikesministeriet att minst 24 personer dödades, men en högt uppsatt tjänsteman uppger för Reuters att minst 35 personer dödades i attacken.

Talibanerna säger sig ligga bakom attacken. I en tweet skriver man även att målet var en buss som transporterade säkerhetsstyrkor. I likhet med tidigare attacker skedde dagens attack under morgonens rusningstrafik.

Västra Kabul, där attacken utfördes, är ett område där många hazarer bor. De är en utsatt minoritet som till skillnad från majoritetsbefolkningen är shiiter.

Värst var situationen för hazarer under talibanregimen i Afghanistan mellan 1996 och 2011, men deras situation blir sämre när säkerhetsläget i landet försämras.

Dagens dåd är en av de dödligaste attackerna i Kabul på senare tid. Huvudstaden har utsatts för många bombattacker under första halvan av året. I slutet av maj var staden föremål för en enorm attack – en självmordsbombare detonerade en lastbil och dödade uppemot 150 personer, enligt FN.

Hittills i år har över 1700 civila dödats. Det är ett resultat av ett försämrat säkerhetsläge där våldet i Afghanistan eskalerat under året. Bara under de senaste dagarna har Talibanerna intensifierat och utökat sina attacker mot afghanska styrkor på flera håll i landet.