Svenska pensionärer rot- och rutjobbar i utlandet

1:52 min

I och med att allt fler svenskar skaffar sommarbostäder utomlands har efterfrågan på rot- och ruttjänster stigit. Med det är inte bara utländska hantverkare eller städare som efterfrågas.

Svenska pensionärsbemannaren Goveteran har runt tio procent av sina seniorer på platser som Alicante och Malaga.

– I och med att vi har funnits länge i Sverige så har vi följt med våra kunder ner till spanska solkusten kan man säga, säger Goveterans vd Michael Strauss. 

De senaste åren har det det blivit allt populärare för svenskar att köpa sommarbostäder i utlandet. Favoriten är Spanien där närmare en fjärdedel av bland andra Fastighetsbyrån Utomlands fritidshusaffärer skett i år.

I samband med att fler äger sommarbostäder i till exempel Spanien har också efterfrågan på tjänster som reparationer och städning, så kallade rot-och ruttjänster ökat.

Och antalet utländska företagare som får pengar av Skatteverket i och med de här avdragen har stigit med närmare 40 procent på bara några år.

Men det är inte bara utländska företagare i länder inom EU som försöker slå sig in på rot- och rutmarknaden.

Företaget Goveteran bemannar svenska pensionärer och har för tillfället runt tio procent av sin arbetsstyrka i orter som spanska Alicante och Malaga för att bland annat bygga, städa eller sköta om trädgårdar.

Men att konkurrensen ska ha hårdnat är ingenting som Michael Strauss känner igen.

– Jag tror att vi är ganska ensamma att leverera detta systematiskt och på ett organiserat sätt. Vi har inte stött på speciellt många konkurrenter, lägger man på faktorn då att vår personal är äldre är tämligen ensamma om det.

Däremot ser han att antalet bolag i Sverige som erbjuder rot- och ruttjänster i utlandet växer, vilket även skattejuristen Pia Blank Thörnroos på Skatteverket tycker sig se.

– Man kan också tänka sig att svenska företag som har sin bas här inser att man kan välja att jobba i ett annat land under sommarmånaderna eftersom det finns massvis av svenskar även där. Möjligtvis kommer vi se en växande marknad i takt med att allt fler svenskar köper hus i andra EU-länder, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.