Bakterier i ögonen kan ändra synen på antibiotikabehandling

0:54 min

Bakterier som är nyttiga för oss finns även i ögat. De kan försvara ögat mot infektioner, men dör av antibiotikabehandling.

Ett forskarlag vid universitetet i Pittsburgh har tillsatt en svamp i ögonen på möss och sedan behandlat hälften av dem med antibiotika. Experimenten visar att ett viktigt mikrobiom – en samling bakterier – finns på ögats yta, och motverkar vissa infektioner.

Svampen växte i ögonen på den grupp som fick antibiotika, eftersom mikrobiomet dog av behandlingen och inte kunde stoppa svampens tillväxt.

– Det pekar på att man ska tänka sig för lite innan man sätter in bredspektrum-antibiotika under lång tid. Då skjuter man på kroppsbalansen både i ögat och i andra våta ytor mot yttervärlden, säger Per Söderberg, professor i oftalmiatrik, ögats sjukdomar, vid Uppsala Universitet.

Ögat är den enda av kroppens våta ytor som är konstant exponerad. Det är därför extra känsligt för infektioner. Om balansen mellan bakterierna förskjuts finns risken att det blir en överväxt av skadliga bakterier. 

Referens: Anthony J. St. Leger et al. An Ocular Commensal Protects against Corneal Infection by Driving an Interleukin-17 Response from Mucosal γδ T Cells, Immunity 47, 148–158, July 18, 2017. DOI: 10.1016/j.immuni.2017.06.014