Efter ordkriget: Turkiet försöker blidka Tyskland

1:17 min

Turkiet tog i dag ett första steg för att lugna ner relationen med Tyskland i det diplomatiska ordkrig som bröt ut mellan länderna i förra veckan. Orsaken till spänningarna är gripandet av en tysk människorättsaktivist i Turkiet.

Den tyske inrikesministerns talesperson bekräftade i dag medieuppgifter här i Tyskland att Turkiet under helgen dragit tillbaka den lista över tyska företag som man skickat till tyska myndigheter.

Enligt Turkiet hade företagen haft samröre med vad som i Turkiet definieras som terrorism, vissa utreddes till och med för misstänkt terrorfinansiering.

Det handlade om 681 företag, allt från storföretag ner till en kebabrestaurang i Västra Tyskland. Turkiet ville, enligt den tyska regeringen ha information om företagen på listan från tyska kriminalpolisen.

Den tyska regeringen kallade anklagelserna för absurda och utrikesminister Sigmar Gabriel tog till de hårda orden och sa att Tyskland just nu inte kan råda någon att investera i Turkiet. Detta eftersom det, enligt Gabriel, inte längre råder rättssäkerhet i Turkiet, varken för företag eller privatpersoner.

Han meddelade också att Tyskland nu officiellt varnar tyska turister för att man kan gripas i Turkiet även om man inte gjort något. 

Turkiet, som har mycket stora handelsförbindelser med Tyskland, har nu alltså dragit tillbaka listan och meddelat att man inte utreder tyska företag. Tyskland välkomnar detta, men den tyska regeringen kommer fortsatt kräva tydliga garantier för rättssäkerhet för tyska företag i Turkiet.

Något nytt om den gripne tyske människorättsaktivisten eller de andra gripna tyska medborgarna i Turkiet framkom inte i dag.