Umeåforskare på segling över Östersjön

Under tisdagen kliver Umeåforskaren Martin Berggren på ett segelfartyget Thor Heyerdahl i Riga för en vecka till sjöss. Ombord på båten väntar en annorlunda konferens tillsammans med andra forskare.

Martin Berggren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, är inbjuden tillsammans med andra forskare på segelfartyget Thor Heyerdahl – som seglar i Östersjön. Tanken är att forskarna ombord på båten ska få nya idéer och skapa nya kontakter.

De som står för seglatsen är ett forskarlag från Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), ett av Tysklands större universitet.

– Jag vet inte riktigt vad som väntar de närmsta dagarna och har gått in i projektet helt förutsättningslöst. Det blir en annorlunda jobbresa, men det ska bli jättekul, säger Martin Berggren.

Jag hoppas att det inte blir för alltför hög sjögång

Martin Berggrens forskning rör sig i gränslandet mellan datavetenskap och matematik. Förutom honom kliver ytterligare nio vetenskapsmän från norra Europa ombord på båten.

Det tremastade segelfartyget Thor Heyerdahl är uppkallat efter den norska forskaren och upptäcktsresande som var känd för att ha lett Kon-Tiki-expeditionen 1947. Förutom att prata forskning ska forskarna också vara med och hjälpa de 17 besättningsmännen med själva seglandet.

– Det blir en ny erfarenhet eftersom jag inte har sjövana sedan tidigare. Jag hoppas att det inte blir för alltför hög sjögång, säger Martin Berggren.