Stora torget kan bli taxifritt

1:41 min

Ett taxiförbud från midnatt till 05 fredags- och lördagsnätter – det är vad UL och Gamla Uppsala Buss vill ha på Stora torget i Uppsala.

—Torget är fyllt av taxibilar och även Vaksalagatan och Drottninggatan, i vissa lägen, blir fulla av taxibilar, säger Eva Pettersson, trafikchef på Gamla Uppsala Buss, GUB, företaget som kör stadsbussarna i Uppsala.

I flera år har fredags- och lördagsnätterna varit stökiga vid Stora torget, säger Eva Pettersson. De många taxibilarna på torget har gjort att bussar inte kunnat komma fram till hållplatserna och passagerare inte kunnat komma av bussen på ett säkert sätt. För att mota bort taxibilar har GUB haft trafikledare på plats på torget. 

— De försöker skapa ordning och reda i situationen – ser till så att bussarna verkligen kommer in till busshållplatsen så att passagerarna kan komma på och av på ett säkert sätt, säger Eva Pettersson och förklarar att trafikledarna ofta behövs på andra ställen:

— Blir de låsta på Stora torget under en stor del av sin arbetstid under de här timmarna, blir naturligtvis övrig trafik lidande av det.

— Situationen blir mer och mer ohållbar, fortsätter Pettersson.

Trots möten mellan kommunen, polisen, taxibolag, GUB och UL har situationen inte blivit bättre, enligt Eva Pettersson. GUB meddelade om situationen till UL som innan sommaren skickade in en skrivelse till kommunen. 

— Vi vill att man ska ha fritt från taxi på Stora torget från klockan 00 till 05 på lördags-, och söndagsmorgnar, säger Eva Pettersson.

Håkan Eriksson, VD på Uppsala taxi, tror inte att ett taxiförbud vissa tider är lösningen. Längre färdväg för taxibilarna skulle dåligt både för kunderna och miljön, säger han.

— Kunderna får betala mer, och där är kommunen också kund till viss del, och bilarna kör omvägar i centrum med motsvarande föroreningar och miljöproblem som följd, säger han.

Eriksson tror att det vore bättre med stoppförbud på Stora torget, alltså att taxibilarna får köra på torget men inte stanna. Och så vill han ha taxistationer vid Fyris torg och Dragarbrunnsgatan.

— För att det inte ska bli bråk och stök på stan, måste det vara enkelt för folk att ta sig därifrån, förklarar Eriksson.

— Istället för att alla samlas på Stora torget och tar en taxi, får de då gå till Fyris torg eller Dragarbrunnsgatan, fortsätter han.

Ärendet kan komma att beslutas om på politisk nivå i höst, säger Roger Lasu som är handläggare på kommunen.