Flera obekräftade iakttagelser av mårdhund i Höga kustenområdet

1:08 min

Mårdhunden kan vara på väg att etablera sig i Västernorrland. Flera iakttagelser från Höga Kustenområdet av vad som tros vara mårdhund har rapporterats.

Har du sett en mårdhund? Berätta gärna och skicka bild till p4vasternorrland@sverigesradio.se.

Nationella Mårdhundsprojektet har nu satt upp kameror i området för att kunna avgöra om det verkligen handlar om mårdhundar.
Rolf Lindros, sommarstugeägare på Höga Kusten är nästan helt säker på att det var en mårdhund som korsade vägen framför hans bil.

– Vi hade varit och handlat och på vägen hem såg vi ett lurvigt djur som sprang över vägen och jag är nästan hundra procent säker på att det var en mårdhund.

 Mårdhunden, som påminner om en brun lurvig tvättbjörn, betraktas i Sverige som ett skadedjur. Den kan sprida livshotande sjukdomar, och är också ett hot mot fåglar och groddjur. Mårdhunden har invandrat från Finland där den är vanlig och i Sverige finns den främst i Norrbotten och Västerbotten men sprider sig söderut.
För att kunna stoppa utbredningen av mårdhundar ska alla iakttagelser av mårdhundar rapporteras till Mårdhundsprojektet.
Den kan vara lätt att förväxla med andra djur men enligt Rolf Lindros så hade djuret han såg flera karakteristiska drag av mårdhund.

– Mycket mindre än en grävling, brun och med en ganska lurvig svans.

Svenska mårdhundsprojektet arbetar för att minimera antalet fritt levande mårdhundar i Sverige med målet att helt utrota arten i landet.