Rekordtryck i tysk industri

1:05 min

Trots svarta rubriker över tysk bilindustri är stämningen i den tyska industrin som helhet på topp, visar det tyska Ifo-institutets julimätning.

– Stämningen på de tyska chefsvåningarna är euforisk, skriver Ifo-institutet i sitt pressmeddelande om Tysklands viktigaste konjunkturbarometer för juli.

Många analytiker hade väntat sig en lätt tillbakagång under juli månad, men det blev tvärtom. Konjunkturmätningen steg till sin högsta nivå någonsin, 116 punkter.

Mätningen görs genom att institutet varje månad frågar de 7000 företagsledningar i Tyskland om hur de ser på sina affärslägen nu och för den närmaste framtiden.

En förklaring till den goda stämningen i den tyska industrin är, enligt vissa analytiker, att den drar nytta av att konjunkturen i övriga Europa sakta men säkert börjar bli bättre.

Men andra analyser varnar för de mörka dieselmoln som just nu drar fram över den tyska bilindustrihimmeln. Skulle till exempel misstankarna om kartellbildning mellan de största tyska bilföretagen besannas kan det betyda att stämningen dras ner.

Uwe Burkert, chefsekonom för banken LBBW, den regionala banken i bildelstaten Baden-Württemberg, säger till och med att Ifo-indexet ligger så högt att han har börjat tvivla på om det verkligen mäter konjunkturläget lika exakt som tidigare.