USA överväger att skicka vapen till Ukraina

1:37 min

Ryssland reagerade i dag mycket skarpt mot de amerikanska signalerna om att USA överväger att skicka vapen till Ukraina. Det är USA:s nya sändebud för Ukrainakriget som talat om att USA kan komma att trappa upp stödet till den ukrainska krigsmakten.

Efter att ha besökt frontlinjen i öster sade Kurt Volker i en intervju med tv-bolaget BBC att Vita huset nu överväger att börja leverera vapen till Ukraina för att användas i kriget. Det här skulle innebära ett radikalt brott med den politik som Obama-administrationen stod för som avvisade vapenleveranser.

Volker säger att det skulle handla om defensiva vapen som till exempel kan användas för att bekämpa stridsvagnar.

Från Moskva kom direkt ett hårt formulerat svar. Enligt Putins talesman Dmitrij Peskov skulle det destabilisera situationen, öka spänningen och minska möjligheterna till en fredlig lösning.

Volker sade att om den ukrainska armén hade bättre vapen skulle Rysslands tvingas ändra sitt agerande i kriget. I Moskva hävdar man att ryska trupper inte är inblandade.

När republikanerna hade valkonvent förra sommaren fanns förslaget med att USA skulle skicka vapen till Ukraina. Men de formuleringarna ströks ur valplattformen för att, som det uppfattades av en del, inta en mjuk hållning gentemot Ryssland. Nu är det möjligt att Trump-administrationen ändå landar i att leverera vapen.

Volker var tidigare USA:s Nato-ambassadör och han är känd som något av en hök. Att han förespråkar vapenleveranser är därför inte så konstigt, frågan är om han verkligen har president Trump med sig.