USA röstade för nya sanktioner mot Ryssland

1:34 min

I USA röstade kongressen igår för nya sanktioner mot Ryssland. Beslutet innebär också att kongressen gör det svårare för president Trump som vill
förbättra relationen till Ryssland.

419 JA-röster mot tre NEJ-röster. Så stor var majoriteten när representanthuset röstade för nya sanktioner mot Ryssland.

Sanktionerna är straff för den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet förra året, men också för den ryska krigföringen i Ukraina.

Detta var ett ovanligt beslut på flera sätt. Det händer sällan att demokrater och republikaner är överens. Det var man nu. 

Dessutom innebär beslutet att partierna är överens om att bakbinda president Trump. Han har fler gånger sagt att han vill förbättra relationen till Ryssland, men det kan nu bli mer komplicerat. Om presidenten skulle vilja mildra sanktionerna mot Ryssland måste han först be kongressen om lov.

Tidigare har Vita Huset sagt att presidenten kommer godkänna lagförslaget även om han inte gillar det. Men i ett uttalande igår kväll sades att det beror på detaljerna.

Förslaget måste också förts godkännas av senaten. Men när det kan ske är oklart.

Beslutet innebär dels att de sanktioner som Obama beslutade om fastställs i lag, vilket gör att de blir svårare att upphäva. Dels att det nu blir svårare för framför allt ryska energiföretag att göra affärer i USA.

I lagförslaget ingår också sanktioner mot Nordkorea och Iran för ländernas vapenprogram där man utvecklar och testar nya missiler.

Läs mer: Trump och de ryska kontakterna