Niklas Folkegårds krönikor

Kändisbesök i Håknorrbo

3:48 min

I helgen kom jag körande genom Håknorrbo beredd på uppståndelse. Här ska Håknorrbo-borna få se en person som är känd från radio. Det har de kanske aldrig gjort förut. Oj, vad de kommer att vinka tänkte jag. Ingen vinkade.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Jag vevade ner rutorna och tutade lite grann så att de skulle se vem som kom körande. Folk tittade upp, men de verkade inte så imponerade. Man hade ju hoppats att det skulle komma några barn rusande, om inte annat så i tron att jag sålde glass. Jag hade ju ändå kört några varv och tutat. Ingen kom rusande. Folk bara satt och såg sura ut.

Jag insåg att min bil kanske inte riktigt förmedlade exakt hur känd från radio jag är. Så jag åkte till närmsta bilfirma och köpte en röd sportbil. Eller leasade. Ok, jag bad att få provköra och sportbil är kanske lite fel ord men den var röd. 

Folk borde tyckt att jag var galen. Eller blivit sjukt imponerade att jag var på besök från en annan tid. Helst både och. Det blev varken eller. 

Jag gled genom Håknorrbo. Stereon på högsta volym, med mig själv i högtalarna. Jag ropade: Det här är Niklas Folkegård, från Håknorrbo, onsdag. Det här var ju i lördags. Folk borde tyckt att jag var galen. Eller blivit sjukt imponerade att jag var på besök från en annan tid. Helst både och. Det blev varken eller. Ingen verkade reagera särskilt mycket alls. Fortfarande dessa sura miner. Jag klev ur bilen, hoppade runt och spelade mungiga. Det är ett av mina bästa trix, det kan få vem som helst att le. Inte i Håknorrbo. Här sitter de hellre och surar.

Men jag är inte den som ger upp så lätt. Jag tog det som en utmaning att få Håknorrbo-borna att le, om så bara ett litet litet leende. Vad vill de ha i Håknorrbo, frågade jag mig. Det är ju sommar. Håknorrbo vill ha det alla vill ha på sommaren: bra väder, fin utsikt, lugn och ro och sköna grillkvällar, bestämde jag. Jag bestämde mig för att ge Håknorrbo-borna det jag hade bestämt att Håknorrbo-borna ville ha. Fast lite mer.

Jag sågade ner träd för att bättra på utsikten, och färgkorrigerade lövverken. 


Jag fixade fram en gigantisk ljusanläggning för att förstärka solljuset och höja temperaturen. Jag sågade ner träd för att bättra på utsikten, och färgkorrigerade lövverken. Jag hyrde in dresserade fåglar som kunde flyga snyggt genom utsikten, och som dessutom sjöng bedårande vackert. Fortfarande dessa sura miner. Vänta ni bara tills ni får lite lugn och ro, tänkte jag, och spärrade av  alla kommunikationskanaler till och från Håknorrbo.

Håknorrbo-borna fick flugor i ansiktet och började kisa. Håknorrbo-borna försökte vifta bort flugorna med sina händer. Det såg ut som att de både log och vinkade. Det räcker för mig.

Här skulle ingen bli störd av förbipasserande bilar eller nån som ringer och ställer dumma frågor. Jag fixade fram en gigantisk grill, ett berg av kött och flera kubikmeter marinad. Ingen blev imponerad. Grillberget blev stående i den gassande och förstärkta solen. Efter några timmar började flugorna samlas i Håknorrbo. De var överallt. Håknorrbo-borna fick flugor i ansiktet och började kisa. Håknorrbo-borna försökte vifta bort flugorna med sina händer. Det såg ut som att de både log och vinkade. Det räcker för mig.


Det här är Niklas Folkegård, känd från radio, från Håknorrbo, onsdag