Wikimedia överklagar inte dom om offentlig konst på internet

1:37 min

Wikimedia Sverige kommer inte att överklaga den dom som säger att de måste fråga om lov och betala ersättning till de konstnärer som kräver det när föreningen visar bilder på offentliga konstverk på sina sajter.

Det var tidigare i juli som patent- och marknadsdomstolen slog fast att föreningen Wikimedia inte får lägga upp bilder på offentlig konst utan tillstånd. Nu väljer Wikimedia Sverige att inte överklaga domen.

– Vi kom fram till att överklaga domen skulle vara en stor risk. Om vi skulle förlora i nästa instans också så skulle det kosta oss ännu mer pengar. I samråd med våra advokater och med Wikimedia Foundations juridiska team kom vi fram till att chanserna är så pass begränsade och de ekonomiska riskerna är för höga, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige

Konflikten började 2014 när organisationen Bildupphovsrätt Sverige, BUS, lämnade in en stämningsansökan mot Wikimedia och deras hemsida offentligkonst.se. På hemsidan hade Wikimedia länkat till bilder på offentlig konst runtom i Sverige.

Två år senare gick Högsta domstolen på Bildupphovsrätts Sveriges linje. Den sjätte juli i år upprätthöll patent- och marknadsdomstolen domen som Wikimedia nu alltså valt att inte överklaga. John Andersson säger att Wikimedia istället ska försöka få till en lagändring.

– Det vi vill se är ju att när du avbildar det offentliga rummet så ska du kunna göra det även online och inte bara i tryckt form som det är nu. I nuläget är det okej att ta ett kort på offentlig konst, sätta det på ett vykort och sedan sälja detta, säger han och fortsätter:

– Men om vi tar ett foto på den offentliga konsten, lägger det i en databas online och visar upp den för allmänheten i utbildningssyfte som offentligkonst.se var, är det inte okej. Det tycker vi är en jättekonstig och föråldrad lagstiftning som vi vill se en förändring av, säger han.