Ministrarna Anna Johansson och Anders Ygeman slutar på sina jobb

Idag berättade statsministern att ministrarna Anna Johansson och Anders Ygeman slutar sina jobb. Det är på grund av skandalen på Transportstyrelsen.

Igår sa partiledarna i Alliansen att de ville få tre ministrar i regeringen att avgå.

Det är på grund av de oroligheter som funnits den senaste tiden kring skandalen på myndigheten Transportstyrelsen.

Alliansen tycker att ministrarna inte har skött sitt arbete i samband med skandalen.

Under förmiddagen höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens där han berättade hur regeringen väljer att lösa det här.

Och två av de tre ministrarna väljer att sluta på sina jobb. Det är infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman. Anders Ygeman kommer att få ett annat jobb i riksdagen.

Nya ministrar ska ta över jobben

Nu kommer politikern Morgan Johansson att ta hand om Anders Ygemans gamla jobb. Morgan Johansson är justitie- och migrationsminister sedan tidigare. För att han inte ska ha för mycket jobb så ska politikern Heléne Fritzon ta hand om en del frågor.

Och Tomas Eneroth kommer att ta över Anna Johanssons jobb som infrastrukturminister. Det var Anna Johansson som var ansvarig för myndigheten Transportstyrelsen när IT-läckan skedde.

Försvarsministern Hultqvist kan bli tvingad att sluta

Förutom Johansson och Ygeman så ville Alliansen och Sverigedemokraterna också att försvarsminister Peter Hultqvist skulle sluta. Men statsministern berättade idag att Hultqvist kommer att behålla sitt jobb.

Statsminister Stefan Löfven säger att Peter Hultqvist inte har varit inblandad i skandalen med Transportstyrelsen. Därför tycker han inte att ministern behöver sluta.

Partiledare i Alliansen har skrivit att de fortfarande tänker göra så att det blir en misstroendeförklaring. Då kommer alla i riksdagen få rösta om ifall Hultqvist ska få stanna kvar eller inte. Röstar riksdagen för att han ska avgå måste han göra det. Men troligen blir det först i höst som det blir någon sådan omröstning.