Putin besöker Finland

1:38 min

Rysslands president Vladimir Putin är just nu i Finland där han träffar president Sauli Niinistö. Under en presskonferens uttalade han sig om både Trump och marinövningen i Östersjön.

Niinistö är en av de västledare som Putin ser allra oftast. På en presskonferens efter mötet kommenterade Putin farhågorna om den rysk-kinesiska marinövningen i Östersjön som avslutas idag.

– Marinövningen bidrar till säkerhet och stabilitet och den är inte riktad mot något tredje land. Och vi är inte ute efter att skapa någon militärallians, sa Putin.

Niinistö verkade inte särskilt oroad av övningen utan påminde istället om att Finland ska medverka i den stora svenska militärövningen i september där också, betonade han, amerikanska förband ske delta.

Putin fick även frågan om han börjat beklaga att Trump valdes till amerikansk president. Putin sa, som vanligt, att det är upp till det amerikanska folket att välja president och utvärdera honom. Däremot beklagade han att förbindelserna mellan Ryssland och USA blivit så dåliga något som han skyllde på en antirysk hysteri i USA.

När Putin var i Finland förra året sa han att Ryssland kommer att vidta militära motåtgärder om Finland skulle gå med i NATO men det var inget han återkom till nu.

Det formella skälet till att Putin är i Finland är för att uppmärksamma att det är 100 år sedan Finland blev självständigt efter att tidigare ha hört till det ryska imperiet.

Niinistö och Putin ska också ut på en båttur i östra Finland och sedan se på opera i den gamla fästningen Nyslott.

Förra året kritiserade en del svenska politiker Finland för att ta emot Putin på besök. Sådana synpunkter har inte hörts i år.