BORÅS

Flickorna från Algots planerar utställning

5:23 min

För 50 år sedan kom 72 kvinnor till Borås från Makedonien i dåvarande Jugoslavien för att börja jobba på Algots textilfabrik. Nu planerar de för jubileumsfest i höst.

Det har gått 50 år sedan Rebecka Pandora Friedman och Boska Todorovska först kom till Borås för jobb på Algots textilfabrik.  

– Vi kom på kvällen med en buss i augusti och jag minns att det var fint, fina vägar och att det var vänstertrafik, säger Boska Todorovska.

Rebecka och Boska arbetade på Algots nio timmar om dagen men det fanns inga möjligheter att gå kurser i svenska. På jobbet pratades sällan svenska, det var finska och grekiska som gällde. 

– Vi lärde oss finska och vi trodde det var svenska. Arbetsledarna pratade svenska, men de hade vi inte tid att prata med, säger Boska Todorovska. 

Rebecka Friedman berättar att stressen på jobbet kombinerat med en intensiv hemlängtan ledde till att hon blev sjuk och då ville Algots skicka hem henne.

– Jag blev allvarligt sjuk och gick ner 25kg. Jag skickades runt på olika vårdplatser. Det var undersökningar, medicin, kirurig och psykatri, säger Rebecka Friedman som senare fick diagnosen fibromyalgi. 

Nu vill "flickorna från Algots" uppmärksamma tiden på Algots i form av en utställning och jubileumsfest i höst.  

– Vi vill uppmärksamma att vi var med och byggde upp landet. Men att vi inte fick någon hjälp med att bli en del av det, säger Rebecka Friedman