Ryssland kräver att USA minskar sin personal på ambassaden

1:23 min

Ryska myndigheter kallade i dag till sig USA:s ambassadör i landet och beordrade USA att minska sin diplomatiska stab. Endast 455 anställda får stanna. Rysslands agerande ses som ett svar på nya sanktioner som nyligen röstats igenom i den amerikanska senaten.

Anonyma källor säger till Reuters att amerikanska ambassaden har ca 1100 anställda i Ryssland men flera av dem också ryska medborgare. 

Amerikanarna måste även utrymma två lokaler som man tidigare förfogat över, rapporterar Ekots Sten Sjöström, från Moskva.

– Vi har visat återhållsamhet men vid något tillfälle måste vi slå tillbaka, sa president Vladimir Putin i går, på besök i Finland. Ryssland har vid flera tillfällen hävdat att agerandet mot landet bryter mot internationell lag.

Åtgärden från Ryssland är ett svar på att senaten i Washington i går röstade för skärpta sanktioner mot Ryssland.

Kongressen har utformat sanktionerna så att parlamentarikerna ska kunna hålla Trump i strama tyglar. Trump ges små möjligheter att lindra sanktioner mot Ryssland utan kongressens godkännande. Inom båda de två stora partierna i USA finns oro för presidentens välvilja mot Ryssland.

Rysslands svar kommer innan president Donald Trump har sagt om han godkänner sanktionsbeslutet eller om han kommer att lägga in sitt veto.

Det kan tolkas som en varning till Trump att Rysslands tålamod med honom håller på att ta slut, säger Sten Sjöström. I ryska media har det läckt ut att det finns planer på en rad andra motåtgärder om konflikten med USA kommer att trappas upp ytterligare.

I december 2016 avvisade USA:s dåvarande president Barack Obama 36 ryska diplomater och stängde två fastigheter, som användes av ryska diplomater som straff för rysk inblandning i det amerikanska valet. 

Strax efter den händelsen sa Putin att han skulle avvakta med att svara för att se hur Trump skulle agera när han tog över som president i januari.