Därför ska du inte kissa i havet

1:46 min

Toalettavfall i hav och sjöar är ett stort miljöproblem. Nu ska bland annat Transportstyrelsen se över hur man kan göra för att undvika att båtägare utan toalett ombord gör sina behov i havet.

– Jag tror inte att två deciliter urin skadar havet, säger båtägaren Anders Lindgren.

Så tänker många båtägare, tror Lina Petersson, sakkunnig för båtlivets miljöfrågor på Transportstyrelsen.

Hon berättar att just urin är det som har mest negativ påverkan på vattnet. Urin innehåller mycket fosfor och kväve som bidrar till övergödning.

– Näringen från ett dygns urin, ger näring åt ett kilo alger. Då kanske man kan förstå att det här har stor påverkan, säger hon.

2015 blev det förbjudet för båtar med toalett att dumpa avfallet i vattnet och fritidsbåtshamnarna blev skyldiga att skaffa tömningsstation.

Nu har Transportstyrelsen insett att de kanske har haft fel fokus. Av de drygt 700 000 svenska båtarna, har ungefär en femtedel toalett ombord, säger Lina Petersson.

Transportstyrelsen har fokuserat mycket på båtarna med toalett ombord eftersom de tänkt att det blir ett väldigt stort, koncentrerat utsläpp när båtarna tömmer tanken till havs.

Men majoriteten har ingen toalett utan kanske använder hink eller pyts

Hon säger att de hoppas att många båtägare går i land för att uträtta sina behov, men att de inte tror att särskilt många faktiskt gör det.

Båtägaren Anders Lindgren säger att han använder sin båt till att göra kortare turer och upplever inte att han har särskilt stort behov av en toalett.

– Oftast är vi inte så långt borta, det vållar oss inga större problem.

Ni har ingen hink?

– Det har vi förstås, det borde alla båtar förses med. Den skulle man kunna ta till i nödfall och det har vi säkert gjort någon gång.

Och vad gör man med innehållet i den hinken?

– Då häller man nog ut det i havet.

Transportsstyrelsen och Naturvårdsverket ska leta efter alternativa lösningar för båtägare som till exempel landtoaletter.