Åhus

De grävde upp en medeltida kanon från havsbotten

4:17 min

Stranderosionen i södra Åhus på den skånska ostkusten öppnar upp för gamla skatter att se dagens ljus. Semestrande syskonen Alva och Vera Kronstrand hittade en kanon från sen medeltid i sanden vid vattenbrynet.

 Det är fastställt att det är en kanon från sen medeltid, troligtvis från 1400-1500-talet, som familjen Kronstrand plötsligt fann ute under havsbotten i Äspet.

– Den verkar väldigt välbevarad. Den känns väldigt stabil att ta i, att det är järn kvar i själva godset. Den verkar inte helt genomrostad. Den går säkert att konservera och få i bra skick, säger Tony Björk som är arkeolog och har studerat kanonen under fredagen.

– Det är egentligen upphittarna som äger fyndet. Mitt förslag är att de skänker den exempelvis till regionmuseet i Kristianstad som kan ta sig an det och konservera det och använda det i utställning i Åhus museum eller liknande. Såhär i semestertider är det inte många man kan fråga, utan vi får vänta tills de människor som kan fatta de besluten har möjlighet att yttra sig. Vi kommer att se till att den förvaras säkert tills dess, säger han.

Tony Björk tror att det kan vara erosionen som gjort att det medeltida fyndet plötsligt blev synligt.

– När havet flyttar undan mycket sand som föremål har legat inbäddat i länge, det är då som det kommer fram sådana här grejer, säger han.

Det var precis här vid kanten.

Syskonen Alva och Vera Kronstrand såg en träpinne (se bild) som stack upp från havsbotten.

– Vi började gräva runt den, sen så hittade vi den här, säger Alva och pekar på den nästan två meter långa rostiga kanonen som ligger bredvid på stranden.

– Det var precis här vid kanten.

– En och en halv meter ut kanske, fyller mamma Josefine Kronstrand i.

– Tjejerna försökte först att gräva i förrgår, men i går tog vi hit barnens pappa, Jens, så det var han som fick upp den, säger hon.

– Den låg en bit ner, säkert 20-30 centimeter ner under marken ute i vattnet. Den väger en del kan jag säga, säger pappa Jens Kronstrand.

– Helst skulle jag vilja att den hamnade på Åhus museum så vi skulle kunna se den, säger Alva, 11 år.

Du vill inte ha den hemma i ditt rum?

- Nej, fnissar hon.