Fler vakter i Sigtuna efter polisnedskärning

1:25 min

När polisen inte räcker till lägger kommuner mer och mer pengar på egna väktare och ordningsvakter. I Sigtuna väntas kostnaderna öka framöver.

35 kommuner och landsting i landet uppger att deras kostnader för ordningsvakter och väktare ökat på grund av att polisen skurit ner. Det visar en enkät som P1-programmet I lagens namn gjort.

I Sigtuna har kommunen satt in dagtidsväktare sedan närpolisen försvann.

– Det är alldeles för lång inkörningstid för polisen när det händer något i kommunen. Det tar ungefär 20-25 minuter och det är för lång tid för våra invånare att vänta. Därför har vi våra väktare i förebyggande syfte, säger säkerhetschef Thomas Mileborn.

Sigtuna hade även tidigare väktare på natten men beslutade när den lokala polisstationen lade ner att också sätta in en väktare på dagtid.

Trygghetsväktarna kostar kommunen sammanlagt ungefär 3 miljoner kronor per år. Men det är en kostnad som väntas öka.

Just nu utreder Sigtuna kommun möjligheten att placera ut ordningsvakter i olika områden i kommunen. Ordningsvakter har större befogenheter än de nuvarande väktarna och Thomas Mileborn uppskattar också att en sådan vakt skulle kosta ungefär tre gånger så mycket.

– Det handlar om centrumanläggningar och stationsområden. Det är ju skattepengar vi pratar om och de ska man vara försiktig med. Men vår kommun känner en stor otrygghet och då finns det ett behov av att lägga pengar på det här. Inte önskvärt men nödvändigt. 

Hör mer om enkäten i veckans I lagens namn i P1.