Trump utser ny stabschef

1:29 min

I USA har president Trump bytt ut en av sina närmaste rådgivare stabschefen Reince Priebus. Ny stabschef blir general John Kelly.

Under de senaste dagarna har bråken inom presidentens närmaste krets blivit allt mer högljudda. 

Stabschefen Reince Priebus ska ha lämnat jobbet redan i torsdags. Han ersätts nu av generalen John Kelly som fram till nu varit minister för inrikes säkerhet.

President Trump meddelade beslutet på twitter, men kommenterade kort i regnet på en flygplanstrappa

– Kelly är en stjärna. Han har gjort ett fantastiskt jobb. Han är respekterad av alla. Han är en stor amerikan. Reince Pribus är en bra människa, sa president Trump.

Under senaste veckan har bråken i presidentens närmaste krets blivit allt mer högljudda och offentliga och vulgära.

Vita husets nye informationschef, färgstarke och frispråkige Anthony Scaramucci har varit i full och öppen strid med stabschefen Priebus. Både i direktsänd tv och i social medier.

Han har kallat stabschefen för paranoid och schizofren och beskyllt honom för att vara den som läcker uppgifter från Vita Huset.

– Om Reince vill förklara att han inte är den som läcker, låt honom göra det! Själv är jag en ärlig kille som går rakt på sak!

Via twitter tackar president Trump sin sparkade stabschef. Jag är stolt över honom, skriver Trump.

Den nya stabschefen John Kelly har drivit igenom en hårdare politik mot migranter i USA. Antalet illegala invandrare som lyckas tas sig över gränserna har minskat. Han är en fyrstjärnig nyligen pensionerad general med erfarenhet från Irak. 

Nu ska han sköta om oredan i Vita Huset.