HBTQ-rörelsen arrangerar protestmöten i USA

2:57 min

I helgen arrangerar HBTQ-rörelsen protestmöten på flera platser i USA där soldater och försvarsanställda från olika vapengrenar medverkar.

Många är upprörda över att president Donald Trump meddelat att han kommer att återinföra förbudet för transpersoner att arbeta inom USA:s försvar.

– Om du ska välja ett ord för att förklara vad som är Amerika, då skulle jag säga att det är Frihet. Jag skulle vilja säga min individuella frihet. Ska ni ta den ifrån mig nu. Jag har som dekorerad elitsoldat i flottans specialstyrkor Navy Seal slagits för den friheten under 20 år. I Bosnien. Afghanistan och Irak. President Obama och Pentagon gav oss möjlighet att verka öppet som transpersoner och nu vill president Trump rycka undan mattan för oss. Många av mina kamrater har hört av sig och undrar vad som ska hända, ska de åka hem. Det går ju inte att gå tillbaka in i garderoben igen, säger Kristin Beck till TV- kanalen CBSN.

Hon har under större delen av sin tid som elitsoldat hetat Kristoffer Beck.
Det finns mellan 2.500 och 6.000 transsexuella av totalt 1,3 miljoner försvarsanställda i USA. Andelen transpersoner inom militären är högre än i många andra verksamheter. Kristin Beck tror att det beror på att militären mer än andra värderar människor efter prestation inte efter kön och ras.

– På samma sätt som man på senare åt arbetat medvetet mot rasism och fördomar mot kvinnor så har Pentagon tagit president Obamas order om likabehandling av transpersoner på stort allvar, anser hon.

–  Jag skulle vilja möta Donald Trump ansikte mot ansikte med min Purple Heart medalj på mig. Jag som stått upp och riskerat mitt liv för USA varje dag och Trump som själv smet från militärtjänsten med hjälp av sin pappa med hänvisning till en fotskada.

Även den högsta militärledningen är kritiskt till president Trumps twittrade beslut.
– Det kommer inte att bli några ändringar av nuvarande regelverk innan presidentens beslut har tagits emot av försvarsministern och denne har utfärdat en implementeringsplan. Under tiden, kommer vi att fortsätta att behandla all vår personal med respekt, säger general Joseph Dunford vid den amerikanska försvarsstaben.

Men delar av den konservativa väljarbasen hyllar istället att Trump rutit till mot vad de kallar HBTQ-lobbyns fjant.

– Om en man anser att han är en kvinna, eller en kvinna anser att hon är en man då lider de av en mental störning som gör dem olämpliga som soldater, säger den konservative radioprataren Ben Shapiro.