Våld mot kvinnor blir olagligt i Tunisien

1:31 min

En ny lag gör att våld mot kvinnor blir olagligt i Tunisien. Det rapporterar SVT.

– Det är en välkommen lag som man har pressat på i ett tiotal år. Det är en bra lag som innebär att man ska förebygga våld mot kvinnor, skydda kvinnor som utsatts för våld och straffa förövarna, säger Måns Molander, Sverigechef på Human Rights Watch.

Det tunisiska parlamentet har röstat igenom en lagändring som gör att våld mot kvinnor blir olaglig och straffbart, det rapporterar SVT.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger 47 procent av tunisiska kvinnor att de någon gång under sina liv blivit utsatta för våld i nära relationer. Men trots det är det alltså först nu som våld mot kvinnor blir olagligt.

Även den kontroversiella våldtäktslagen försvinner. Fram till nu har våldtäktsmän kunnat undkomma straff genom att gifta sig med sitt offer.

– Det är ett stort problem. Jag hoppas att lagen ska erbjuda ett bättre skydd, som att lagen ska ska göra det obligatoriskt att kvinnor som utsätts för våld ska hänvisas till skyddade boenden till exempel, säger Måns Molander.

Men det finns brister i den nya lagen, menar Måns Molander.

– Det finns ingenting i lagen som säger hur de här boendena ska finansieras. Det kommer att kräva finansiering för att omsätta den nya lagen i praktiken och en utbildning av statsapparaten för att se till att reglerna genomförs i praktiken, säger han.

Lagen väntas träda i kraft nästa år.