Robotförsvar provocerar Sydkoreas grannar

2:04 min

Spänningarna på Koreahalvön har ökat efter Nordkoreas senaste robottest, och Sydkoreas beslut att bygga vidare på ett robotförsvar.

På lördagen meddelade Sydkoreas försvarsdepartement att man kommer att påskynda utplaceringen av ett amerikanskt robotförsvar.

– Vi kommer att ha skyndsamma överläggningar med USA om att inleda utplaceringen av ytterligare avfyrningsramper, sa Sydkoreas försvarsminister Song Young-Moo efter Nordkoreas senaste robotuppskjutning.

Seouls beslut att återuppta utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD är ett svar på Nordkoreas senaste uppskjutning av en interkontinental robot. Den andra denna månad.

Under den avsatte presidenten, Park Geun-Hye inledde Sydkorea och USA utplaceringen av robotförsvaret. Men det stoppades av landets nya president, Moon Jae-In som ville utreda vilken miljöpåverkan byggandet av de anläggningar som behövs för utplaceringen kommer att ha.

Beslutet från Sydkorea ledde till starka protester från Kina. Det kommer inte att lösa Sydkoreas säkerhetsproblem utan göra det ännu mer komplicerat, sa Kinas utrikesdepartement i ett skriftligt uttalande.

Nordkorea gick via sin statliga TV-kanal (KCNA) igår ut med ett uttalande där man hotade Sydkorea med ett "eländigt öde" om de går vidare med planerna på ett robotförsvar.

Samtidigt har USA sagt att man även kommer att skicka "strategiska tillgångar" till Sydkorea men det är oklart exakt vad det innebär. Vanligtvis brukar det omfatta bland annat hangarfartyg.

Sydkoreas försvarsdepartement meddelade även att man utvecklat en ny ballistisk robot som uppges vara ett av världens "träffsäkraste och kraftfullaste" vapen och har kapacitet att nå "vilket mål som helst när som helst" i Nordkorea.

Experter tror att Pyongyangs senaste robottest kommer att hindra president Moon Jae-Ins försök att få till dialog.

Moons linje har hela tiden varit att försöka få Nordkorea till förhandlingsbordet men robotuppskjutningarna har blivit fler sedan han tillträdde.