Georgiens tidigare president i landsflykt

2:19 min

Georgiens tidigare president Micheil Saakasjvili, som startat ny politisk karriär i Ukraina har fått sitt ukrainska medborgarskap indraget. Ett beslut fattat av Ukrainas president Petro Porosjenko.

Saakasjvili anklagar nu Porosjenko för att vara maktfullkomlig och inte tillåta opposition.

– Jag är lika mycket ukrainare som alla nuvarande parlamentsledamöter, jag älskar Ukraina och kommer att kämpa för rätten att komma tillbaka till Ukraina, säger Micheil Saakasjvili i en video som spelats in i USA där han just nu befinner sig, statslös eftersom han nu varken har georgiskt eller ukrainskt pass.

I bittra uttalanden anklagar han Porosjenko för att vara en ynkrygg, för att vilja sitta kvar vid makten till varje pris och han varnar presidenten för att det kan gå med honom som hans företrädare, Viktor Janukovitj som avsattes i Majdanrevolutionen.

Saakasjvili var Georgiens västinriktade president under nästan tio år. Men mot slutet blev han mer och mer impopulär och förlorade makten.

I sitt tidigare hemland är han nu efterlyst för maktmissbruk under sin tid som president och i stället tog han sig alltså till Ukraina där Porosjenko gav honom ukrainskt medborgarskap och utnämnde honom till guvernör i det viktiga Odessalänet.

Men han hade större ambitioner än så.

– Jag är en nationell politiker och har inte bara tänkt ägna mig åt lokalpolitik, sa Saakasjvili till Ekot i en intervju.

Det pratades bland annat om att han kanske skulle bli premiärminister i Ukraina. Men ganska snart kom han på kollisionskurs med presidenten och inte minst med den mäktiga inrikesministern Arsen Avakov.

Saakasjvili anklagade de flesta makthavarna i Kiev för att vara djupt insyltade i korruption så han avsattes som guvernör och på senare tid har han byggt upp ett oppositionsparti och hotat med gatuprotester.

– Det är därför som Porosjenko vill ha ut mig ur landet, säger Saakasjvili.

En vanlig tolkning är att Porosjenko hoppas att Saakasjvili väljer att stanna kvar i New York där han nu uppehåller sig. Men Saakasjvili själv säger att han ska komma tillbaka till Ukraina.