Ökat förtroende efter politisk turbulens

1:29 min

Alla alliansföreträdarna förutom Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har fått ökat förtroende jämfört med i maj, visar en undersökning från Novus.

– Det är går ju att tolka det här som att krisen i förtroendet för Moderaternas partiledare faktiskt är ganska djupt, i och med att hon inte har kunnat vinna på den här frågan, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Undersökningen gjordes efter att alliansen i onsdags sa att man kommer att väcka en misstroendeförklaring mot tre ministrar efter Transportstyrelsens it-skandal.

Resultatet visar att partiledarna för Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har gått stärkta ur den politiska turbulensen, med ökat förtroende i opinionen.

Undersökningen, som genomfördes av Novus på uppdrag av SVT, visar också att förtroendet för regeringen och Stefan Löfven inte har påverkats nämnvärt sedan mätningen i maj.

37 procent av väljarna säger sig ha förtroende för statsministern. Förändringen jämfört med den förra undersökningen ligger inom felmarginalen.

Precis som i majmätningen har centerpartiledaren Annie Lööf ett något högre förtroende bland väljarna. 40 procent säger sig ha antingen ganska stort eller mycket stort förtroende för henne, vilket är en ökning med fem procentenheter sedan den förra mätningen.

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, tycker att det är intressant att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har fått ett ökat anseende efter den senaste tidens politiska bråk.

– Han har nu för första gången i ett vasst läge visat att han också står i opposition mot den sittande regeringen i och med att han krävde misstroendevotum mot Anna Johansson, säger hon.

Lägst förtroende har väljarna för Miljöpartiets språkrör. 13 respektive 10 procent har förtroende för Gustav Fridolin och Isabella Lövin, vilket inte innebär någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med den förra mätningen.