Ryssland kräver slimmad USA-ambassad

1:14 min

Rysslands president Vladimir Putin kräver att USA minskar antalet diplomater och diplomatanställda i Ryssland med 755 personer. Beskedet kommer efter den amerikanska kongressens beslutat att skärpa sanktionerna mot Ryssland.

Det är också ett svar på tidigare amerikanska utvisningar av ryska diplomater, sa den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov i amerikansk morgon-tv.

– Det är ett svar som har dröjt alltför länge, sa Sergej Ryabkov.

Redan i fredags meddelade Ryssland att man tänkte utvisa amerikanska diplomater som svar på att kongressen röstat för nya sanktioner mot Ryssland. Då hade president Trump ännu inte sagt om han skulle stödja kongressens beslut eller inte.

Nu har Trump meddelat att det blir nya sanktioner och efter det kom det ryska svaret.

Den amerikanska ambassaden i Moskva ska ner på samma storleksnivå som den ryska här i Washington. Det betyder 755 personer som ska bort. Alla är inte diplomater. Det kan även vara annan personal.

I bakgrunden finns både den ryska inblandningen i det amerikanska valet, och den ryska krigföringen i Ukraina.

President Trump har flera gånger sagt att han vill förbättra relationen med Ryssland. Nu tycks den snarare försämras.

Den ryske vice utrikesministern Ryabkov hade en varning till USA i tv-intervjun. Blir det ännu fler sanktioner, då kommer vi svara.

– Vi har en mycket välutrustad verktygslåda. Det vore dumt av mig att nu spekulera om vad som kan hända, sa Sergej Ryabkov.