Amerikanska UD överväger svar på Rysslands krav

1:32 min

Det amerikanska utrikesdepartementet beklagar det ryska kravet igår på att USA nu snabbt måste minska antalet diplomater och anställda på landets ambassad och konsulat i Ryssland.

Amerikanska UD sa samtidigt att man överväger hur man ska svara på de ryska kraven.

Men redan igår i amerikansk TV varnade den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov USA för att agera förhastat.

– Om USA vill försämra läget ännu mer kommer vi slå tillbaka. Vår verktygslåda är omfångsrik, sa ryske vice utrikesministern i amerikansk TV.

Redan i fredags meddelade Ryssland att man tänkte utvisa amerikanska diplomater som svar på att kongressen röstat för nya sanktioner mot Ryssland.

Igår preciserade president Putin antalet. 755 personer ska bort senast 1 september. Alla är inte diplomater som ska utvisas. Det kan vara lokalanställda kockar eller chaufförer som inte nödvändigtvis måste lämna landet. Målet är att den amerikanska ambassaden i Moskva ska ner i samma storlek som den ryska i Washington.

Bakgrunden till de amerikanska sanktionerna är både den ryska inblandningen i det amerikanska valet och den ryska krigföringen i Ukraina.

President Trump har flera gånger sagt att han vill förbättra realationen med Ryssland. Nu tycks den snarare försämras.

Den ryske presidenten Putin sa samtidigt som han beordrade bantningen av den amerikanska representationen att förhållandet mellan länderna kanske kan bli bättre. Men inte i närtid.