Skrivarkursen blev en bok med nya röster

6:11 min

I Åmål har tolv unga kvinnor som nyligen kommit till Sverige under det senaste året gått en skrivarkurs. Kursen blev både en kraftfull språkintroduktion och "nya Röster", en bok med starka berättelser.

Resultatet är antologin "Nya röster", 13 berättelser om livet före kriget och det nya landet.

– Jag har valt att berätta om en vanlig syrisk kille som förlorat sin familj och sitt land, hur svårt det är att starta om och hur fint det blev, berättar Lafitah Chehab som själv kom till Sverige för drygt ett och ett halvt år sen.

Idag kan hon både prata och skriva på svenska så bra att hon och flera av hennes kurskamrater högläste för publiken ur sin bok när den presenterades på Dalslands Bokdagar i Åmål under det gångna veckoslutet.

Lafitah saknade uppehållstillstånd när kursen drog igång, därför kunde hon vare sig gå i språkundervisning eller delta i andra aktiviteter. Men skrivarkursen hade inga formella restriktioner, och träffarna har betytt allt för en snabb språkutveckling.

Anita Alexandersson i Dalslands litteraturförening tog initiativet till skrivarkursen:

– Jag visste att det fanns statsbidrag till utbildning att söka, och tänkte att vi i litteraturföreningen kan så mycket om litteratur, språk och skrivande. Vi kanske kunde bidra! Jag ville att vi skulle satsa på de som behöver det mest, alltså de unga kvinnorna. Killarna får lättare kontakter utanför hemmet och i idrottslivet, tjejerna har det mycket svårare.

De 12 unga kvinnorna handleddes i sitt skrivande av Victor Estby. Nu hoppas både Anita Alexandersson och Latifah Chehab att det kan bli en ny skrivarkurs i Åmål nästa år, för det här är viktiga berättelser.

– Jag vill att de som läser vår bok ska tänka framåt. Även om de upplevt ett jättehårt liv så finns det alltid hopp. Det måste de förstå, säger Lafitah.