"Putin hade hoppats på bättre relationer med Trump"

2:39 min

Efter att den ryska ledningen släppt hoppet om att Trump skulle förbättra relationerna länderna emellan är Kremls krav på en minskning av amerikanska ambassadsanställda en försenad upptrappning, menar Ekots utsände i Moskva, Sten Sjöström.

Den diplomatiska krisen mellan USA och Ryssland försätter efter Kremls krav på att antalet amerikanska diplomater och diplomatanställda i landet måste minskas med 755 personer.

Utspelet från Ryssland är ett svar på att USA röstat igenom nya ekonomiska sanktioner. Men det ryska kravet drabbar inte bara amerikanska diplomater i landet utan även ryska medborgare som är anställda på ambassader och konsulat.

– Exakt hur många av de amerikanska egentliga diplomaterna som kommer skickas hem är fortfarande oklart. Det sägs att de är ungefär 400 sammanlagt och säkert kommer en stor del av dem att lämna Ryssland, säger Ekots utsände i Moskva, Sten Sjöström.

Han säger att det som sker nu är en upptrappning med eftersläpning från rysk sida.

– Putin och de ledande i Kreml hade hoppats på bättre relationer med Trump vid makten. Men det har visat sig att Donald Trump är bakbunden av kongressen och amerikansk media, framförallt när det gäller politiken gentemot Ryssland. Där har inte blivit någon förbättring, utan tvärtom en försämring. De skärpta sanktionerna i kongressen blev på något vis droppen för Ryssland och nu vill Kreml markera att så kan det inte fortsätta, säger Sten Sjöström.

Kravet på minskad ambassadspersonal behöver inte vara så drastiskt som det verkar, utan det kan finnas utrymme för förhandling, menar Sjöström.

– Det är ett beslut som man kan ändra i vilket ögonblick som helst. Om det sker någon form av förbättring kan man snabbt dra tillbaka det.