Simrishamn

Elskåp blir gatukonst

2:44 min

31 elskåp i centrala Simrishamn genomgår i sommar en förvandling. Elskåpen målas och blir små konstverk längs stadens gator.

Oftast ser vi nog dem inte ens. De grå elskåpen som står ute längs gatorna, ibland med lite affischrester eller klotter på sig. Men i Simrishamn i sommar förvandlas elskåp till små konstverk. Projektet kallas Österlen Totem, och Karin Palola är en av konstnärerna som deltar. Hennes elskåp står vid Allgatan, mitt emot Rosentorget, och är på väg att bli ett lite lurigt kafferep.

– Det ska bli en liten figur som gömmer sig bakom ett elskåp här, lite lurigt så där, säger hon.

Det är mycket positiva kommentarer, så det är roligt.

Från gatan ser man en röd och vitrutig duk som är målad lite snett över elskåpet.

– Jag gillar att använda klassiska och lite nostalgiska motiv och motivvärldar, som folk kan associera till. Särskilt så här när det är på gatan, och många kommer att gå förbi och se det i sin vardag, så vill jag att man ska känna någon slags igenkänning.

Ovanpå skåpet målar hon en assiett och ett kaffefat.

– Och sedan på baksidan, nere på marken, sitter ett barn med en kanelbulle i handen och bredvid står en liten kaffekopp som den har smugit med sig ner på marken, bakom bordet och bakom duken.

Vad är tanken med att måla elskåp?

- Att liva upp vardagen för simrishamnarna, att det ska vara någonting glädjefyllt som de går förbi i sin vardag, istället för de tråkiga elskåpen som brukar vara annars.

Hur känns det att stå och måla vid en gata mitt i stan?

– Det är lite ovant, jag brukar inte gilla att ha publik när jag målar, men jag har förberett mig väl och vet exakt vad jag ska måla, då går det ändå ganska bra.

- Det är mycket positiva kommentarer, så det är roligt, säger Karin Palola.

De målade elskåpen i Simrishamn invigs i september, och kommer att bilda Lilla Elskåpsrundan och Stora Elskåpsrundan. Bakom står Street Art Österlen, i samarbete med Österlens Kraft.