Rekordmånga asylbeslut kommer att överklagas

2:06 min

Antalet överklagade asylärenden väntas slå rekord i år. Migrationsverket tror att antalet överklagade ärenden kommer att bli tre gånger fler än för två år sen.

Det beror på att fler som sökt asyl i Sverige kommer att få avslag än tidigare, enligt Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

– Föregående år var det väldigt många syrier och eritreaner, och där var en väldigt hög bifallsprocent.

– I år så är det andra typer av ärenden där bifallsprocenten är lägre. Och det innebär i sin tur att antalet överklagade ärenden blir större, säger Fredrik Bengtsson.

Antalet överklagade ärenden som Migrationsverket kommer att överlämna till förvaltningsrätten kommer att nå rekordnivåer i år. Det visar Migrationsverkets senaste prognos som släpptes i slutet av juli.

Där tror Migrationsverket att siffran kommer att överstiga 32 000 ärenden. Det är tre gånger så mycket som antalet överklagade asylärenden för två år sen.

Antalet överklaganden  ökade markant redan förra året, efter att rekordmånga sökte asyl under 2015.

I fjol överlämnade Migrationsverket över 24 000 ärenden till förvaltningsdomstolarna, mer än dubbelt så många som året innan.

Och många förvaltningsdomstolar vidtog olika åtgärder för att klara av den ökade pressen.

På förvaltningsrätten i Malmö, inrättade man till exempel två nya enheter september förra året, och den planeringen fortsätter, enligt Ulrika Geijer är chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö.

– Vi planerar att nu i september 2017 inrätta ytterligare en sån enhet som bara jobbar med migrationsmål, säger Ulrika Geijer.

På förvaltningsrätten i Malmö har man hittills redan avgjort över 5 700 ärenden i år. Det är 50 procent mer än vad man gjorde motsvarande period förra året.

De ärenden som tar längst tid är de som handlar om asyl, alltså om, och på vilka grunder, man har asylskäl i Sverige.

För att effektivisera arbetet ytterligare kommer den nya enheten enbart att jobba med en viss typ av ärenden, så att de slipper vänta i samma kö som asylärenden.

- Risken är att om man har alla sådana mål i samma verksamhet, så kommer asylmålen som är ganska resurskrävande, att tränga undan övriga migrationsmål, så att de blir liggande längre än vad som kanske skulle behövas, säger Ulrika Geijer.