Svenska IS-krigare fångade i Syrien

1:37 min

Misstänkta IS-krigare från Sverige har tillfångatagits av kurdiska styrkor i norra Syrien, enligt källor till Ekot.

För snart två månader sedan inleddes offensiven mot Raqqa i Syrien, terrorgruppen IS fäste. Många av dem som strider för IS kommer från andra länder, också från Sverige. 

Flera IS-krigare från Norden ska ha gripits av den kurdiska väpnade styrkan YPG, och hålls i Rojava i norra Syrien. Rojava är den administration som har bildats i norra Syrien och YPG är dess militära försvarsstyrka. Ekots källor med insyn i den kurdiska administrationen säger att det finns svenskar bland dom gripna. 

– Jag kan inte kommentera mycket om detta just nu, säger Stér Kurdaxi, Rojava-byråns svenska representant. 

De senaste sex åren ska uppemot 300 personer ha rest från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar i regionen enligt Säpo. Men hur många som finns kvar i exempelvis Syrien uppger svenska Säkerhetspolisen att de inte har några siffror om.

Utrikesdepartementet kommenterar inte Ekots uppgifter om att svenskar gripits av YPG. Men i en tidigare intervju så säger kanslirådet Patric Nilsson att det generellt kan vara svårt för UD att få kontakt med människor i konfliktområden som Syrien.

– Det här är del i varför vi från svenska UD säger så pass tydligt att vi avråder från alla resor till Syrien och uppmanar att lämna landet. Omständigheterna avgör vilken typ av konsulär hjälp vi kan ge. Det får också konsekvenser om det är så att rättsvårdande myndigheter i ett visst land eller region där man själv utropat att man vill skapa en egen stat, att det får konsekvenser för hur rättsprocessen ser ut, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.