Mindre sjöfylla efter lagändringen

2:16 min

Sjöpolisen och Kustbevakningen träffar på allt färre fulla båtförare sen lagen ändrades 2010.

Inställningen till att dricka alkohol på sjön har förändrats radikalt sedan den nya sjöfyllerilagen kom då det blev en gräns på 0,2 promille till sjöss. Det menar polisen. 

– Det ser ut som om man har faktiskt köpt hela konceptet med om man är flera stycken ombord på en båt så ska man ha en person som kör båten och den personen ska alltid vara nykter. Lite som inom den gamla raggarkulturen, säger Mikael Olofsson, sjöpolis i Stockholms län. 

Och att attityden ändrats sen den nya sjöfyllerilagen kom bekräftar även Kustbevakningen i Stockholm, Malmö och Göteborg. Det finns en större medvetenhet kring alkohol på sjön idag.

– Det passar sig inte på sjön. Om du har en snabb båt, så hinner du inte reagera och kan inte följa sjökort eller GPS eller vilket du nu använder, säger båtägaren Patrik Af Ekenstam i Wasahamnen i Stockholm. 

Även båtägaren Lena Nordstedt tycker att alkohol inte hör hemma när båten är ute på sjön.

– Det kan jag förstå att det är trevligt att ta ett glas vin, men då lär man ju ligga kvar för ankar på den ön eller hamnen där man är. Då behöver man inte ut och åka efter, säger hon.

Den 1 juni 2010 kom det en ny sjöfyllerilag med en nedre promillegräns på 0,2 promille till sjöss. Regeln gäller alla båtar som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är längre än tio meter, vilket i praktiken gäller större snabba motorbåtar.

Men alla i Wasahamnen ser inte positivt på lagändringen. 

– Det är kanske inte riktigt den trafiken och de hastigheterna på sjön som det är på land. Om någon tar ett glas öl till maten, så det går ju inte längre, säger Tryggve Bengtsson som har båten Molly. 

Är det tråkigt att det inte går längre?

– Det kan man ju tycka. Ett glas vin eller en flaska öl kan kanske kvitta. 

Hur upplever du lagen, tycker du att den är för hård?

– Alltså att promillehalten är lite onödigt lågt ställd. Men visst, nu är det bara att gilla läget, säger Tryggve Bengtsson.