Växjö DFF nära allsvenskan – på rekordtid

11 min

Växjö DFF bildades 2014. Bara fyra år senare stormar klubben mot allsvenskan.

– Vi känner att vi har tagit stora kliv och vi hoppas ju att det ska fortsätta som det har gått hitintills, säger tränaren Pierre Persson till Radiosporten.

2014 lade Öster ner sin damverksamhet och i stället bildades Växjö DFF, ett slags samarbete mellan olika klubbar i Växjö. Klubben fick en plats i Division 1 och slutade på en andraplats bakom Smålandskonkurrenten IFK Kalmar.

Men ett år senare var Växjö DFF uppe i den näst högsta divisionen. De visade direkt att de blir ett lag att räkna med och var bara två poäng från en plats i allsvenskan.

Läget just nu är att laget inte förlorat en enda match sen i slutet av maj förra året och leder elitettan, sju poäng tvåan IFK Kalmar.

– Det stämmer ju i och för sig men samtidigt måste man vara otrolgit ödmjuk. Alla lag vill ju slå oss, och det är tuffa matcher så förhoppningsvis kommer jag inte få uppleva hur det känns att förlora den här säsongen, säger forwarden Anna Anvegård till Radiosporten.

Klubbens stora mål är att ta sig till allsvenskan, vilket man ser ut att kunna klara i år.

– Vi var favorittippade innan säsongen men det innebär ju inte att man ska vinna hela tiden. Vi känner att vi har tagit stora kliv och vi hoppas ju att det ska fortsätta som det har gått hitintills. Det handlar om att vara otroligt ödmjuka och inte tro att någonting är vunnet eller är klart än så länge, säger tränaren Pierre Persson.

En av lagets stora stjärnor är elitettans skyttedrottning Anna Anvegård som har gjort 18 mål på 14 matcher den här säsongen. Och redan nu finns det intresse från klubbar runt omkring.

– Man ser att hon har något speciellt i hennes bolltouch och hur hon rör sig, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran om Anvegård.

– Vi har ögonen på henne och det är nog inte bara vi som har det, säger Sjögran.

Hör om klubben och skyttedrottningen i ljudfilen ovan.