Svenska bostäder har dålig inomhusluft

0:52 min

Enligt folkhälsomyndigheten har hälften av svenska bostäder dålig ventilation och få kontrollerar luften hemma regelbundet.

Kvaliteten på inomhusluften vi andas är helt avgörande för ett hälsosamt hem. Men trots att luften har så stor betydelse för levnadsstandarden är det få som har koll på luftkvaliteten. Det visar en undersökning från Kantar Sifo, som är gjord på uppdrag av PVF Yrke & Utbildning.

Värmlänningarna har dålig koll på inomhusluften. Undersökningen visar att bara två av tio har kontrollerat luften hemma de senaste tre åren. Oroande, med tanke på att hälften av alla svenska bostäder inte uppfyller de riktvärden som är satta för ventilationen, enligt Folkhälsomyndigheten.

– När man kommer hem till folk så är det inte det här som ligger överst på prioriteringslistan, säger Johan Hjälmerhag, som är VD på Sotning och Ventilation i Karlstad.

Dålig inomhusluft kan leda till trötthet, allergier och mögliga bostäder. Det är något som kan ha negativ inverkan på levnadsstandarden. När luftkvaliteten försämras sjunker syrehalten i luften och vi mår sämre.

– Om imman på badrumsspegeln sitter kvar mer än en halvtimma så är det fara på taket, säger Johan Hjälmerhag.