Konsthantverkarserie

Ulla har inte ångrat sitt val

3:50 min

Den här sommaren i P4 Gävleborg fördjupar vi oss i olika konsthantverk. Vi har bland annat provat på träslöjd och smide. Den här veckan lär Ulla Florén oss mer om keramik.

Ulla Florén i Iggesund började med keramik 1983 och är keramiker på heltid sedan 1985.

– Jag var ledig från mitt jobb och gick ett år på Forsa folkhögskola, textilestetiska linjen. Jag tänkte söka vidare och bli textilslöjdslärare. Men så hade vi fritt valt arbete två timmar i veckan och jag valde keramik. Sen dess har jag varken tagit i symaskinen eller vävstolen, säger Ulla Florén.

Ulla Florén gör brukskeramik, alltså till exempel skålar, fat, koppar och vaser. En annan genre är skulptural keramik där föremålen mer kan kallas konst. Men Ulla får utlopp för sin konstnärliga ådra i sin brukskeramik.

– Det är alltid roligt att komma på nya dekorer och nya former. Jag inspireras av mönster från gamla hälsingegårdar och kyrkor.

 Är det ett svårt hantverk?

– Det är svårt att fråga någon som håller på med det, för jag tycker ju inte att det är svårt. Jag har ju min genre och den kan jag ju. Många säger att det är svårt, men jag tycker inte att det jag håller på med är svårt.

Lyssna på ljudklippet för att höra hela intervjun