Efter IT-skandalen - det dröjer innan all drift är tillbaka i Sverige

1:33 min

Transportstyrelsen har beslutat att all myndighetens IT-drift i framtiden ska skötas av säkerhetsprövad personal i Sverige. Men än så länge är inte all drift återhämtad, och enligt myndighetens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam kommer det dröja ytterligare innan all drift kan skötas i Sverige.

Dagens Nyheter rapporterade under måndagen att svenska läkarintyg hanteras av personal utan rätt säkerhetsprövning. Enligt Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, handlar det om drifttekniker som jobbar utomlands. 

– Det vi har kvar outsourcat med personal som inte säkerhetsprövats i Sverige handlar om så kallad  applikationsdrift. Med det menas att drifttekniker övervakar olika applikationer som vi kör, och är det så att man ser ett fel kan man till exempel starta om den applikationen, säger han.  

Vilka fler uppgifter som fortfarande hanteras av personal som inte säkerhetsprövats vill Jonas Bjelfvenstam inte kommentera. Men han säger att läkarintyg och andra personliga uppgifter av den typen hanteras av Transportstyrelsen i samband med lämplighetsprövningar till körkortsinnehav eller yrkestrafiktillstånd.

Jonas Bjelfvenstam säger att de som fortfarande är med och hanterar IT-driften har skrivit på sekretessavtal och ingår i driftleverantörens säkerhetsorganisation.

Enligt Jonas Bjelfvenstam ligger applikationsdriften fortfarande outsourcad för att man prioriterat att återföra IT-driften av ännu känsligare information först.

– Vi har fokuserat på att ta hem de mest kritiska systemen som anges i Säpos tillsynsrapport och då har andra system kommit före. Jag räknar med att vi så tidigt som möjligt i höst också ska ha applikationsdriften hanterad i Sverige av svensk personal, säger han.