Kina öppnar sin första marinbas i utlandet

1:38 min

Idag firar den kinesiska militären 90 år. Landets president, Xi Jinping sa i sitt tal att Folkets befrielsearmé måste stärkas och vara beredd på alla eventualiteter. I samband med firandet öppnade Kina sin första marinbas i utlandet.

Tv-bilder från kinesiska CCTV visar trupper paradera under öppningsceremonin av Kinas marinbas i Djibouti. Det är den första utanför landet och är ett stort steg för Kinas militära närvaro i utlandet.

Tidigare har kinesiska försvarsdepartement sagt att basen kommer att användas för att eskortera båtar i Afrika och Sydvästasien, uppdrag för FN:s fredsbevarande styrkor och för humanitära insatser. Landets marinkår har deltagit i insatser för att stävja pirater i Adenviken.

Byggandet av marinbasen började i februari 2016 och de första kinesiska trupperna anlände för ett par veckor sedan.

Belägen vid Afrikas horn är basen inte långt ifrån USA:s enda permanenta militärbas i Afrika.

Det var ingen tillfällighet att militärbasen offentliggjordes samtidigt som Kinas militär, Folkets befrielsearmé, firar 90 år.

I samband med 90års firandet sa landets president, Xi Jinping, att Folkets befrielsearmé, till mantalet världens största armé, måste stärka sin stridskapacitet.

– All fokus måste vara på strid så att militären kan segra närhelst partiet och folket behöver de, sa Kinas president, Xi Jinping.