Terrorforskare kritisk till polischefs utspel om att riva jihadisters pass

1:45 min

För att förhindra att IS-krigare ska komma in i Sverige igen vill polischefen Erik Nord i Storgöteborg ta ifrån jihadister deras pass och medborgarskap. Men terrorforskaren Hans Brun på Försvarshögskolan är kritisk.

– Problemet är att medborgarskap är en grundslagsstadgad rättighet. Man måste gå in och  peta i grundlagen och det tar oerhört lång tid, två beslut i riskdagen med ett val emellan. Och den tiden har man inte, så jag tror att gå via medborgarskapet, det är en ickelösning i det här fallet, det tar för lång tid, säger Hans Brun.

De senaste sex åren ska uppemot 300 personer ha rest från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar i norra Syrien enligt Säpo. I morse rapporterade Ekot att flera misstänkta IS-krigare från Sverige nu har tillfångatagits av kurdiska styrkor i regionen.

Efter terrordådet i Stockholm den 7 april gick polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, ut med att han vill att man bör kunna dra in uppehållstillstånd till dem som stödjer våldsbejakande extremism. Och i går utvecklade han detta i ett debattinlägg där han vill kunna ta ifrån jihadister deras pass.

– Vill man skicka signalen till dem som åker ut, som begår terrorhandlingar runt om i världen, att det kan ni göra, men ni kommer inte tillbaka. Då finns den här möjligheten att vidta med lagstiftningen. Och vill man inte det, då sitter man på händerna och väntar och hoppas på att det ska hända något annat. Jag är bara orolig över vad som händer när dem här kommer tillbaka till Sverige. Det vore bättre om de inte kom tillbaka till Sverige, säger Erik Nord.

Men terrorforskaren Hans Brun menar att resonemanget inte håller.

– Det handlar om vad Sveriges grundlag säger. Jag tycker det är bekymmersamt att en polis på din nivå avfärdar det som en brist på vilja, säger Hans Brun.

Polischefen Erik Nord pekar på Storbritannien som ett gott exempel. 

– Det här är ett förslag och vi kan se att i Storbritannien går det att fullfölja det förslaget. Och Storbritannien är en rättsstat och då borde det gå att göra här i Sverige med, säger polischef Erik Nord.