Skåne

Hållbarhetscoachens tips om hur du bryter dina konsumtionsmönster

6:15 min

Amanda Borneke är hållbarhetscoach med stort fokus på avfall. Hon efterlyser en ny medvetenhet om vad vi köper, vad vi behöver och hur vi kan spara tid genom att äga färre saker.

Amanda hade en tidig förkärlek till naturen och hennes största intresse var fågelskådning i Krisitanstads vattenrike. Hennes vistelser i naturen gjorde henne nyfiken på att studera naturen och hur den fungerar.

–Jag fick en kandidat i miljövetenskap. Jag kände dock att något fattades när jag var klar. Det var precis som om att jag hade lärt mig om vilka miljöproblem vi har runt om i världen - men inte hur vi ska lösa dem.

Insikterna resulterade i en vidareutbildning till miljökommunikatör - som handlade just om att förmedla miljöfrågor samt att förändra beteende till det mer hållbara. Hon jobbar nu som hållbanrhetscoach där hon inspirerar, motiverar och engagerar individer till hållbara beteenden. 

Sedan årsskiftet har hon jobbat som hållbarhetscoach med stort fokus avfallshantering.

– Det bästa tipset när man ska prylbanta är att helt enkelt nå en medvetenhet om konsumtion. Vi behöver fundera över vad vi egentligen behöver och  skilja det från vad vi ha.

Amandas bästa tips:

  • Skaffa en övergångslåda där du lägger saker som du egentligen vill göra dig av med, men inte riktigt vågar. Då kan du mentalt göra dig av med det utan att faktiskt sälja det eller återvinna det.
  • Ge bort eller sälj de saker som inte är trasiga eller är av bra kvalitet. Andrahandsbutiker, grupper på facebook eller den egna familjen är bara några möjligheter. Fundera på vem som skulle behöva det du inte vill ha.
  • Återvinn allting du kastar. Det är inte hållbart att bara göra sig av med saker för att köpa nytt. Fundera ordentligt på vad du behöver.
  • När grips av ha-begär, ta en bild på prylen du vill ha i din telefon. Ge det sedan lite tid, gärna några månader och fundera på om du verkligen behöver det. Kanske har du ett par skor redan som liknar de du önskar dig?
  • Om du vill ha något så fråga först kompisar, familj och vänner om de har det du söker. Kanske kan du låna eller få det.
  • När du väl köper: tänk igenom dina inköp och köp kvalitet.
  • Ägodela. Köp och äg saker tillsammans med grannen, familj eller vänner.