Köper direkt av lantbrukarna – utan kontroller

1:59 min

En ny trend ger ett uppsving för lokalproducerade livsmedel i Sverige. Reko-ringar kallas de nya grupperna på sociala medier, där konsumenter gör upp med matproducenter om att köpa varor.

– Då var det nästa! Det var två kycklingar va?

Elin Ericsson gräver fram två frysta kycklingar ur kylväskorna i bakdelen på skåpbilen.

Vi står på en parkeringsplats utanför Västerås en tisdagskväll. På den annars tomma parkeringen har Elin och ett gäng andra lantbrukare ställt upp sina bilar med öppna bakluckor, och ett 20-tal Västeråsbor har samlats för att hämta sina beställda varor.

– Jag tycker att det är kul att stötta bönder och närproducerat. Jag har värvat massa folk på mitt jobb också, säger Lena Hedlund som är här och handlar.

En reko-ring är en lokal facebookgrupp där producenter och konsumenter samlas. Konsumenterna gör beställningar och sedan träffas alla på regelbundna utlämningar, som den här i Västerås, för att byta mat mot pengar och producenterna ansvarar för momsinbetalningen.

Västeråsgruppen är en av de mindre och nyare. Sedan fenomenet kom till Sverige förra hösten har det spridit sig snabbt och i dag finns ett 40-tal grupper i framförallt södra Sverige och Mellansverige. Men ursprunget hittar vi på andra sidan Östersjön.

Thomas Snellman är lantbrukare i finländska Österbotten. Han fick idén till Reko-ringarna efter en resa i Frankrike där man använde en snarlik modell. 2013 drog han igång den första gruppen i Jakobstad och sedan dess har rörelsen växt till 180 grupper med en kvarts miljon medlemmar.

– Det är så extremt enkelt. Det som krävs är att det finns ett konsumentunderlag som känner till konceptet, säger Thomas Snellman.

Men alla har inte hängt med i den nya trenden. Sveriges kommuner är skyldiga att kontrollera livsmedelshygienen på platser där det säljs mat, men trots det har inte en enda ring fått besök av en livsmedelsinspektör. Det säger Oskar Lorentzon, rådgivare på Lokalproducerat väst, som varit med sen starten i Sverige.

– Jag är förvånad över att de inte har uppmärksammat det, säger Oskar Lorentzon.

Har rekoringarna du känner till talat om för kommunen att man finns?

– Nej det tror jag faktiskt inte, utan man har bara börjat.