Nadia Nadim: ”Hoppas kunna påverka människor”

4:41 min

2009 blev Nadia Nadim den första med utländsk bakgrund att nå danska a-landslaget i fotboll. I dag är hon en av de stora stjärnorna i Danmark som i morgon ställs mot Österrike i EM-semifinal.

– Jag är glad att jag är i den här positionen. Det är viktigt för unga tjejer att ha förebilder och om det här var möjligt för mig så är det möjligt för alla, säger Nadia Nadim till Radiosporten.

– Förebilder påverkade mig som ung och jag hoppas att jag nu ska kunna påverka människor på samma positiva sätt.

Nadia Nadim flydde från Afghanistan som ung och har sedan dess gjort en fantastisk resa med bland annat proffsspel i USA och läkarstudier. Hon är också en av stjärnorna i det danska laget som spelar EM-semifinal i morgon mot Österrike. 

– Det betyder så mycket. Inte bara för mig utan för hela laget. Det är inte lätt att komma så här långt och som spelare får du offra mycket, men det är värt det, säger hon och tillägger:

– Fotbollen är nästan hela livet och betyder så mycket. Precis som i livet kommer upp- och nedgångar och du jobbar så hårt för att lyckas och när du gör det, då är det helt fantastiskt.

På planen är hon en briljant tekniker och räds inte för att visa sina känslor.

– Ibland önskade jag att jag hade en mask att sätta på men det är också bra att visa känslor, vi är människor. I sportens värld ska man många gånger vara som en robot men jag håller inte med. Att visa känslor är ingen nackdel.

Hör EM-semifinalerna i Sportextra i P4.