Transportstyrelsen: Kissa inte i havet

4:23 min

Urin innehållet mycket fosfor och kväve som bidrar till övergödning i hav och sjöar. Nu tar Transportstyrelsen krafttag mot båtägare som uträttar sina behov direkt i vattnet.

Hur tänker du? Vad gör du med ditt urin när du är på sjön? Berätta på vår Facebooksida. Kommenteringen här är nu stängd.

Toalettavfall utgör ett stort miljöproblem i både hav och sjöar, eftersom urin innehållet mycket fosfor och kväve som bidrar till övergödning. År 2015 blev det därför förbjudet för båtar med toalett att dumpa avfallet i vattnet, och samtidigt blev fritidsbåtshamnarna skyldiga att skaffa tömningsstationer.

Edgard Matzén, båtägare i Sundsvall, förstår problematiken och hoppas att både han själv och andra båtägare tar det på större allvar.

– Om jag utgår ifrån mig själv skulle jag kunna ha en behållare som jag sköter mitt kisseri i. Jag är ju medveten om att jag bidrar till den ökade näringstillförseln, säger han. 

Lina Petersson är sakkunnig för båtlivets miljöfrågor på Transportstyrelsen. 

– Urin är det som är det mest skadliga för vattnet, så det vill vi inte ska hamna i vattnet. 

Vad gör ni för att motverka att det här händer? 

– Jag tror att de flesta båtägarna inte tänker på att det här är ett avfall, att det är naturligt att det hamnar i vattnet. Så det ska vara på land. Något annat är egentligen inte tillåtet, säger hon. 

Den här veckan belyser vi temat båtliv i Västernorrland. Har du tips på reportage vi kan göra? Mejla reportern eller ring 060-19 03 30.