Efter 1,5 års väntan på arbetstillstånd - nu flyttar han från Sverige

2:14 min

Reglerna för arbetstillstånd har lett till diskussioner i Sverige efter att människor utvisats på grund av mindre fel som begåtts av deras arbetsgivare. Tayyab Shabbab är en av dem som fått mycket uppmärksamhet efter att han inte fått förlängt arbetstillstånd efter fyra år som programmerare. Nu har han gett upp hoppet om en framtid i Sverige.

Tayyab Shabab flyttade till Sverige från Pakistan för fem år sen för att jobba som programmerare. 

– Jag känner mig väldigt ledsen över att behöva flytta härifrån när jag hunnit etablera mig med vänner, jobb och ett liv här. Men det fanns ingen annan möjlighet, tyvärr är det här den enda lösningen, säger han. 

När Tayyab Shabab i början på förra året ansökte om ett förlängt arbetstillstånd, fick han avslag från Migrationsverket. Anledningen var att hans förra arbetsgivare gett honom fel tjänstepension, ett fel som rättades till i efterhand. Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen, som vidhöll migrationsverkets beslut.

Ytterligare en överklagan har lämnats in till migrationsöverdomstolen. Processen drar ut på tiden och nu, 1,5 år efter avslaget, har Tayyab Shabab bestämt sig för att acceptera ett annat jobberbjudande han fått. I september flyttar han och hans fru till Tyskland. Där har han redan beviljats uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Men beslutet att flytta dit har varit svårt att fatta, säger han. 

– Det har varit en väldigt osäker situation här, och det har varit deprimerande och stressigt för mig, säger han. 

Ekot har sökt migrationsminister Heléne Fritzon, som avböjer att kommentera, men regeringen har tidigare sagt att man vill förenkla reglerna för att få arbetstillstånd i Sverige.

Ett förslag om lagändring gällande uppehållstillstånd för arbete är överlämnat till riksdagen och föreslås träda i kraft i december. Regeringen har också tillsatt en utredning för att utreda frågan av möjligheten av rättelse av mindre misstag gällande villkoren för arbetstillstånd.

Alliansen är kritisk till att inte mer har hänt, och vill skynda på handläggningstiden för arbetstillstånd. Johanna Jönsson är migrationspolitisk talesperson för centerpartiet. Hon är inte förvånad över Tayyeb Shababs beslut.

–Det är ju oerhört sorgligt att han fattat det här beslutet, men det är ju inte oväntat. Det är ju många andra än han som redan har bestämt sig för att flytta eller som går i de tankarna, säger hon.

Det är ju ett lagförslag på gång, är inte det bra?  
 
– Jo, det är bra men det är inte alls tillräckligt. Det kommer hjälpa ett fåtal men inte tillräckligt många.