VM-byggena i Qatar får fortsatt kritik

5:53 min

Flera organisationer har slagit larm om missförhållanden på arenabyggena inför Fotbolls-VM i Qatar. Arbetarna kommer i huvudsak från andra länder, men Qatar förnekar att det inte skulle gå rätt till på byggplatserna. Hör reportage av Stephanie Zakrisson.

I entrén på den skyskrapa varifrån projektet med Fotbolls-VM styrs, hänger en tv-skärm med en nedräkning till invigningen om fem år. Runt om i lokalen står olika konstverk gjorda av skolklasser, med världskartor och fotbollar i glada färger.

Uppe på trettionde våningen med utsikt över Dohas bukt träffar jag Ghanim al-Kuwari, chefsingenjör för det massiva projektet. Just nu är han mest upprörd över den pågående diplomatiska krisen, där flera arabländer brutit förbindelser och slutat transportera varor hit. 

– Det hade kunnat påverka arenabygget, men vi var smarta från start – vi hade listor på alternativa leverantörer i kontrakten, redo att ta vid så fort problem uppstod, säger Ghanim al-Khuwari.

Ghanim al-Kuwari menar att krisen delvis beror på att Förenade Arabemiraten är avundsjuka på att de inte fick Fotbolls-VM.

– Därför sprider de lögner om oss. På det sättet är krisen något bra, de visar sina sanna färger nu. Man vet inte vilka ens riktiga vänner är förrän man befinner sig i en kris, säger Ghanim al-Khuwari.

Enligt Ghanim al-Kuwari är det Förenade Arabemiraten som också ligger bakom rapporterna om hundratals dödsfall bland arbetarna på arenabyggena. Han skrattar när jag nämner de alarmerande rapporterna: 

– Vilka dödsfall? Det är Förenade Arabemiraten som betalar folk för att säga så om Qatar.

Så du menar att rapporterna inte stämmer?

– Jag kan inte tala för enskilda företag i Qatar om situationen för deras personal, men vi? Nej, vi har för många interngranskningar, vi följer alla kontrakten säger Ghanim al-Kuwari.

Efter ett tag medger han att det har inträffat dödsfall. men enligt Ghanim al-Khuwari är det bara två under åren som byggena pågått.

Frågar man däremot människorättsorganisationer som Amnesty eller Human Rights Watch, eller något av de internationella fackförbund som försökt granska situationen, är bilden en annan. Det har publicerats uppskattningar om att uppemot 4000 migrantarbetare kan dö under åren fram till Fotbolls-VM 2022. För hårt arbete, arbetsplatsolyckor och hetta är några av orsakerna.

Men hur många dödsfall det faktiskt rör sig om är nästan omöjligt att säga. I en facklig rapport från 2013, i början av byggena, användes siffror från Indien och Nepals ambassader, länder som har tusentals arbetare i Qatar. Då uppgav de runt 200 dödsfall per år – vardera. Men det handlar om migrantarbetare inom flera olika sektorer – inte nödvändigtvis inom själva arenabyggena alltså. Dessutom kommer arbetarna från fler länder, som Bangladesh, Egypten och Filippinerna, som också larmat om dödsfall.

Qatar är i stor utsträckning beroende av arbetskraft från andra länder, både till arenabyggena och till den bygg-boom som pågått de senaste åren. Det kritiserade kafala-systemet innebär att utländsk arbetskraft är knuten till sin arbetsgivare så pass att den anställda inte får lämna landet utan arbetsgivarens godkännande.

Amnesty har efter intervjuer med arbetare larmat om uteblivna löner, långa arbetsdagar och undermåliga boenden. 

Efter år av kritik utifrån och avslöjanden om missförhållanden har vissa förändringar gjorts. Lagar har reformerats och fler inspektioner görs på arbetsplatserna. Nya områden har byggts med boende för en del av arbetarna, med luftkonditionering för att underlätta i hettan.

 – De har sjukvårdskliniker, aktivitetscenter, de arbetar i skift för att inte arbeta för länge i hettan. De bor i fina, moderna områden, fem-stjärnigt boende. Det är fantastiskt hur vi behandlar dem, säger Ghanim al-Khurawi. Du är välkommen att se själv om du inte tror mig, säger han.

Så efter intervjun ber jag hans kollega Jamal att få besöka byggarbetsplatserna och boendena. Men då tar det stopp. 

– Nej det är för kort varsel, vi måste ha rätt säkerhetsrutin. Kanske nästa gång, säger Jamal.