Iran: USA bryter mot kärnenergiavtalet

1:24 min

Iran svarar nu på de sanktioner mot landet som USA:s president Donald Trump godkände i går och säger att de nya sanktionerna är ett brott mot kärnenergiavtalet från 2015.

"Vi anser att kärnenergiavtalet har brutits och vi kommer att svara på ett lämpligt vis". Det sa Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi i iransk tv när han kommenterade de nya sanktionerna mot landet.

Araghchi sa även att Iran inte tänker "gå i Trumps fälla" och att reaktionen från Teheran kommer att bli föremål för noggrant övervägande.

Irans president Hassan Rouhani som i dag svors in för en andra mandatperiod som landets president sa i samband med installationen att: "Vi kommer aldrig att acceptera isolering".

Rouhani fortsatte med att "kärnenergiavtalet är ett tecken på Irans goda vilja att förbättra de internationella relationerna". Han hänvisade till avtalet från 2015 som i korthet går ut på att Iran begränsar sitt kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

Flera västländer införde sanktioner på grund av Irans kärnenergiprogram som hade kunnat leda till att Iran utvecklade kärnvapen.

De nya sanktionerna från USA motiveras med att Iran fortsätter att utveckla ett robotprogram och att de bryter mot de mänskliga rättigheterna – något som inte finns med i avtalet från 2015.

Sanktionerna riktas framför allt mot 16 individer, organisationer och företag som, enligt USA, på olika sätt "stödjer olagliga iranska aktörer eller gränsöverskridande kriminalitet".