Lund

De slåss för gratis mensskydd och mer kvinnohistoria

3:08 min

Det började med med en feministklubb på gymnasiet som kämpade för att läsa mer om kvinnor i historien och för att få mensskydd på toaletten. Nu har föreningen Allra käraste syskon fått priset Ungt kurage från Raoul Wallenberg Academy.

För ett och ett halvt år sedan startade Sanna Warnemyr, Hanna Lövehed och Naima Fridén en feministklubb på sin gymnasieskola. I dag har klubben utvecklats till föreningen Allra käraste syskon, som nu har fått ta emot pris från Raoul Wallenberg Academy för sitt arbete. 

En fråga som föreningen har arbetat med är att tjejer ska få gratis mensskydd på toaletterna, något som Sanna Warnemyr började arbeta med när hon föreslog för skolsyster att tjejerna skulle få just gratis mensskydd – och fick nej.

– Du ska inte behöva gå hem, eller gå och köpa eller fråga någon kompis, för det kan också vara jättejobbigt, slår tjejerna fast.

Men trion har också arbetat för att kvinnor ska få mer plats i historieböckerna.

– Vi började rikta in oss på historielärarna på vår skola, och frågade om vi fick komma och snacka med dem, och hålla en föreläsning. Så jag och Hanna utformade en föreläsning som handlade om varför det är viktigt med kvinnohistoria och hur vår utbildning ser ut i dag, säger Naima Fridén.

Det var när tjejerna tittade igenom historieboken som de insåg att det knappt fanns några kvinnor med i boken, och att de som var med porträtterades på ett helt annat sätt än männen. Även om det fanns lärare som var skeptiska i början har tjejernas gamla skola nu börjat arbeta mer aktivt med att skildra kvinnohistoria. I dag erbjuder flera gymnasieskolor också mensskydd, och Sanna, Hanna och Naima har några råd till andra som vill starta liknande projekt.

– Fråga lärarna: Varför gör vi så här? Kan vi göra annorlunda? säger de.