"Utfrågningen av Tusk en politisk hämnd"

1:57 min

I Polen förhördes Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gällande flygkraschen år 2010 där Polens president omkom. Förhöret ses som en politisk hämnd på den förre premiärministern.

Tiotals människor hade samlats utanför åklagarens kontor på torsdagsmorgonen.

De viftade med EU-flaggor och skanderade Donald Tusks namn när han anlände till utfrågningen i Polens huvudstad Warszawa.

Tusk var premiärminister år 2010 när ett flygplan med bland annat Polens president Lech Kaczynski och flera polska politiker kraschade i Ryssland - en krasch som av både polska och ryska utredare bedömdes vara en olycka.

Men den döde presidentens enäggstvilling Jaroslaw Kaczynski vill se någon stå till svars för broderns död och har inlett en ny utredning. Den har kommit fram till att det kan ha varit en explosion som störtade planet.

Han är nu Polens de facto ledare som ordförande för det styrande partiet Lag och rättvisa.

För ett par veckor sedan tappade han fattningen i parlamentet och kallade oppositionen mördare.

– Jag vet att ni är rädda för sanningen men skölj inte era svekfulla nyllen med min brors namn. Ni förstörde honom, ni mördade honom, era skurkar, skrek han.

Utbrottet kom efter att oppositionspolitikern Borys Budka hade sagt:

– Så länge Lech Kaczynski fanns vågade du inte lyfta din hand mot domarkåren eftersom det som tur fanns någon som förstod vad maktdelningsprincipen handlar om.

Inför torsdagens förhör hotade Kaczynski Donald Tusk och sade att han har all orsak att vara rädd.

Oppositionen säger att det här bara handlar om politisk hämnd och att åklagarna agerar på politisk order. Också Tusk själv sade före utfrågningen att han är övertygad om att det här är personligt.

Polen står på många sätt delat mellan just Tusk och Kaczynski - de EU-vänliga som stöder Tusk och de konservativa som stöder Kaczynskis allt mer auktoritära grepp om makten.

Tudelningen har dragits till sin spets i den senaste utvecklingen i Polen, där Lag och rättvisa försöker få mer makt över domstolarna - medan EU i gengäld hotar med att dra in Polens rösträtt.

Stora protester mot lagreformerna gällande rättssystemet har ordnats i Polen under de senaste veckorna.

Många i oppositionen vill se den karismatiske Tusk ställa upp i presidentvalet år 2020. Där skulle han kunna utgöra ett verkligt hot mot Kaczynski.