Förgiftade ägg akut hälsofara i flera länder

1:38 min

En matskandal med förgiftade ägg i Nederländerna sprider sig nu även till Belgien och Tyskland.

180 hönsfarmer på en rad platser i Nederländerna har stängts den här veckan efter att man funnit spår av insektsmedlet fipronil i äggen.

Giftet kan i stora doser skada lever, njurar och sköldkörtel och i Nederländerna är nu en femtedel av landets hönsfarmer stängda.

Myndigheterna talar om en akut fara för medborgarnas hälsa om ägg från de här gårdarna skulle säljas.

Medlet används bara på djur mot löss och fästingar, men det är förbjudet att använda på djur inom livsmedelsindustrin.

Man tror att det är ett nederländskt företag som har använt giftet för att bekämpa löss i en lång rad hönsbesättningar och nu sprider sig alltså äggskandalen även till grannländerna.

I dag har miljontals ägg plockats bort från hyllorna i butiker i både Nederländerna och Tyskland.

De tyska myndigheterna talar om tre miljoner importerade ägg som ska förstöras. Men insektsmedlet har även hittats på tyska hönsgårdar. I delstaten Niedersachsen har fyra gårdar spärrats av.

Samtidigt har belgiska myndigheter inlett en utredning som kan få rättsliga efterspel. Även där har man hittat spår av giftet, men inga giftiga ägg ska ha nått ut i handeln.

Trots upprörd stämning bland allmänheten i de drabbade länderna sade EU-kommissionen idag, genom talespersonen Anna-Kaisa Itkonen, att läget är under kontroll.

– Gårdarna är identifierade, äggförsäljningen har stoppats, de giftiga äggen är spårade och borttagna från marknaden och situationen är under kontroll.